2005

22 Februarie

A fost semnat Planul Individual de Acțiuni Republica Moldova – Uniunea Europeană.

Martie

A fost numit Reprezentantul Special al Uniunii Europene în Republica Moldova.

6 Martie

Au avut loc alegeri parlamentare ordinare, la care au participat 9 partide și mişcări social-politice, 2 blocuri electorale şi 12 candidaţi independenţi. Parlamentul Republicii Moldova a fost constituit din trei formaţiuni social-politice: Partidul Comuniştilor din Republica Moldova (56 de mandate), Blocul electoral „Moldova Democrată” (34 de mandate) şi Partidul Popular Creştin Democrat (11 mandate). După formarea Parlamentului Republicii Moldova, Partidul Democrat din Moldova a ieşit din componenţa Blocului electoral „Moldova Democrată” şi a creat o fracţiune aparte.

24 Martie

Parlamentul Republicii Moldova a adoptat în unanimitate Declarația despre parteneriatul politic în scopul realizării obiectivului integrării europene. Prin acest document s-a promovat treptat și ireversibil cursul strategic de integrare europeană a Republicii Moldova

24 Martie

Marian Lupu a devenit președinte al Parlamentului Republicii Moldova. A deținut această funcție în perioadele: 24 martie 2005 – 27 august 2009; 30 decembrie 2010 – 25 aprilie 2013.

4 Aprilie

Parlamentul Republicii Moldova, cu votul fracţiunilor Partidul Comuniştilor din Republica Moldova, Partidul Democrat din Moldova şi Partidul Popular Creştin Democrat, l-a reales, în calitate de președinte al Republicii Moldova, pe Vladimir Voronin.

23 Aprilie

Departamentul Trupelor de Grăniceri a fost reorganizat în Serviciul Grăniceri al Republicii Moldova.

Mai-Iunie

Guvernul Republicii Moldova a renunțat oficial la calitatea de fondator al ziarelor „Moldova Suverană” și „Независимая Молдова”.

5 Iulie

Parlamentul Republicii Moldova a modificat regimul de guvernare, optând pentru un regim parlamentar.

22 Iulie

Parlamentul Republicii Moldova a adoptat Legea cu privire la prevederile de bază ale statului juridic special al localităților din stânga Nistrului. A fost prevăzută constituirea unității teritoriale autonome cu statut juridic special Transnistria „parte inalienabilă a Republicii Moldova”.

19 August

În Rezervația Științifică „Pădurea Domnească” au fost aduși trei zimbri (un mascul și două femele) din două rezervații diferite din Polonia.

August

Colecția de aur (enoteca) a ÎS Combinatul de Vinuri de Calitate „Mileștii Mici”, estimată la 1,5 milioane de butelii de vin, a fost înregistrată în Cartea Recordurilor „Guiness Book”, fiind considerată cea mai mare colecție de vinuri din lume.

6 Octombrie

A fost inaugurată Delegația Comisiei Europene în Republica Moldova. Primul ambasador a devenit Cesare de Montis (octombrie 2005 – noiembrie 2009).

30 Noiembrie

A fost instituită Misiunea Uniunii Europene la frontiera moldo-europeană (EUBAM).