2010

12 Ianuarie

Au fost lansate negocieri privind Acordul de Asociere Republica Moldova – Uniunea Europeană (în total 15 runde de negocieri).

Februarie-Martie

A fost scoasă sârma ghimpată de la frontiera de stat a Republicii Moldova cu România.

Februarie

Confederația Națională a Sindicatelor din Moldova a devenit membră cu drepturi depline a Confederației Internaționale a Sindicatelor, ce întrunea 155 de țări și regiuni cu o populație de 175 de milioane de oameni.

17 Martie

Republica Moldova a devenit membră cu drepturi depline în cadrul Comunității Energetice.

23 Aprilie

Parlamentul Republicii Moldova a votat declararea zilei de 27 aprilie – ziua adoptării Tricolorului în Republica Moldova în anul 1990 – drept Zi a Drapelului de Stat

Mai

Republica Moldova a ocupat poziția trei în lume, în ceea ce privește viteza de acces la internet (cu viteza de 21,37 Mbps).

15 Iunie

A avut loc lansarea Planului de acțiuni privind liberalizarea regimului de vize.

18 August

A fost actualizat Planul Individual de Acțiuni al Parteneriatului (PAP) Republica Moldova – NATO.

5 Septembrie

A avut loc referendumul privind modificarea Constituției Republicii Moldova pentru schimbarea procedurii de alegere a președintelui Republicii Moldova. Doar 30,29%, din numărul total de alegători, au participat la vot. Pentru valabilitatea plebiscitului, ar fi fost necesară participarea a 33,33% din numărul de alegători.

16 Septembrie

La Ministerul Justiției erau înregistrate 31 de partide și organizații social-politice.

28 Noiembrie

Au avut loc alegeri parlamentare anticipate generate de nealegerea șefului statului. La scrutin au participat 39 de concurenți. Patru partide politice au depășit pragul electoral: Partidul Comuniștilor din Republica Moldova (42 de mandate), Partidul Liberal Democrat din Moldova (32 mandate), Partidul Democrat din Moldova (15 mandate), Partidul Liberal (12 mandate).

27 Decembrie

A fost adoptată Strategia națională de management integrat al frontierei de stat a Republicii Moldova, ceea ce a constituit un factor esențial pentru semnarea Acordului de Asociere cu Uniunea Europeană și liberalizarea regimului de vize cu Uniunea Europeană.

28 Decembrie

Noul Parlament al Republicii Moldova a fost convocat în prima sa ședință.

Serviciul de Grăniceri a fost reorganizat în Poliția de Frontieră.

30 Decembrie

A fost constituită Coaliția de centru-dreapta. Acordul de constituire a Alianței pentru Integrare Europeană – 2 a fost semnat de liderii Partidului Liberal Democrat din Moldova, Partidului Democrat din Moldova și Partidului Liberal.

30 Decembrie

Marian Lupu a devenit președinte al Parlamentului Republicii Moldova (30 decembrie 2010 – 25 aprilie 2013) și președinte ad-interim al Republicii Moldova (30 decembrie 2010 – 16 martie 2012).

Demontarea gardului de sârmă ghimpată de la hotarul cu România, Sculeni, 22 februarie 2010.

Foto: Andrei Mardari, Mihai Vengher și Igor Zenin. Agenția Moldpres

Preșerintele României Traian Băsescu și președintele interimar al Republicii Moldova Mihai Ghimpu au depus coroane de flori la mormintele ostașilor români din Cimitirul de Onoare de la Țiganca, 28 ianuarie 2010.

Foto: Andrei Mardari, Mihai Vengher și Igor Zenin. Agenția Moldpres

În mai-iulie 2010 Republica Moldova a fost lovită de una din cele mai grave inundații din ultimele decenii.

Foto: Eduard Bîzgu

Foto: Andrei Mardari și Mihai Vengher. Agenția Moldpres