2011

21 Mai

Colecționarul Petru Costin, asistat de comunitatea științifică a Republicii Moldova, a înscris un record mondial, organizând cea mai mare colecție de potcoave (în număr de 3 200), fapt pentru care a fost înscris în Cartea Recordurilor „Guiness Book”

5 Iunie

Au avut loc alegeri generale locale, în urma cărora au fost aleși 898 de primari, 1 120 de consilieri raionali și 10 630 de consilieri sătești/comunali/orășenești.

19 Iunie

A avut loc turul doi al alegerilor generale locale.

15 Iulie

A fost adoptată Strategia securității naționale a Republicii Moldova.

3 Septembrie

În cadrul celei de-a XX-a Ediţii a Salonului Internaţional de Carte – 2011, Institutului de Studii Enciclopedice al Academiei de Ştiinţe a Moldovei i-a fost acordat Premiul „Cartea Anului 2011” pentru volumul enciclopedic „Simbolurile naţionale ale Republicii Moldova”, lucrare științifică complexă ce include studii generalizatoare referitoare la simbolurile naţionale ale țării noastre. Pentru prima dată s-a realizat o sinteză științifică interdisciplinară referitoare la elementele edificatoare ale statului. Cartea definește identitatea simbolică a Republicii Moldova atât în spaţiul european, cât şi în cel mondial.

11 Octombrie

La Bruxelles a fost semnat Memorandumul de asociere a Republicii Moldova la cel de-al Șaptelea Program Cadru al Comunității Europene pentru Cercetare și Dezvoltare Tehnologică (PC7). Republica Moldova a devenit, astfel, prima țară din cadrul Parteneriatului Estic și a doua, inclusă în cadrul Politicii Europene de Vecinătate, ce obține statul de țară asociată la PC7. Țara noastră a obținut drepturi similare celor ale statelor membre ale Uniunii Europene, devenind membru al Spațiului European de Cercetare.