1994

Ianuarie

A fost organizat Serviciul Naţional Seismic al Republicii Moldova

27 Februarie

Alegeri parlamentare anticipate, considerate primele alegeri parlamentare democratice în Republica Moldova. Din 13 blocuri electorale, partide, mişcări social-politice și candidaţi independenţi, înscriși în scrutin, au trecut pragul electoral patru formaţiuni social-politice. Parlamentul Republicii Moldova a fost constituit din Partidul Democrat Agrar din Moldova (56 de mandate), Blocul electoral „Partidul Socialist” şi Mişcarea „Unitate-Edinstvo” (28 de mandate), Blocul Ţăranilor şi Intelectualilor (11 mandate) şi Blocul Electoral „Alianţa Frontului Popular Creştin Democrat” (9 mandate).

16 Martie

Republica Moldova a aderat la Programul „Parteneriat pentru Pace” al Organizației Tratatului Nord Atlantic (NATO), lansat la 10 ianuarie 1994.

15 Aprilie

Republica Moldova a aderat de jure la Comunitatea Statelor Independente (CSI), structură constituită în decembrie 1991.

7 Iunie

Parlamentul Republicii Moldova a abrogat imnul Deșteaptă-te române!, înlocuindu-l provizoriu cu Limba noastră (catrenele 1, 2, 4, 5, 8 și 12) de Alexie Mateevici (1888–1917), muzica de compozitorul Alexandru Cristea (1890–1942).

29 Iulie

Parlamentul Republicii Moldova a adoptat Constituția Republicii Moldova.

27 August

A intrat în vigoare Constituția Republicii Moldova.

28 Septembrie

Republica Moldova a devenit membră a Organizației Internaționale a Poliției Criminale Interpol.

9 Noiembrie

A fost adoptată Legea cu privire la protecția civilă în Republica Moldova.

16 Noiembrie

A fost adoptată Legea cu privire la bibliotecile din Republica Moldova.

28 Noiembrie

A fost semnat Acordul de Parteneriat și Cooperare între Comunitățile Europene și statele lor membre, pe de o parte, și Republica Moldova, pe de altă parte, intrat în vigoare abia la 1 iulie 1998.

7 Decembrie

A avut loc prima organizare administrativ-teritorială a Republicii Moldova. S-a reconfirmat sistemul precedent de organizare administrativă a teritoriului format din 40 de raioane.

24 Decembrie

Parlamentul Republicii Moldova a adoptat Legea privind statutul juridic special al Găgăuziei (Gagauz-Yeri) – „unitate teritorială cu un statut special juridic care, fiind o formă de autodeterminare a găgăuzilor, este parte componentă a Republicii Moldova”.