1995

23 Februarie

A fost constituită Curtea Constituțională a Republicii Moldova în calitate de autoritate primară în domeniul jurisdicției constituționale în țară.

Martie-Mai

Ca reacție la tentativele Partidului Democrat Agrar din Moldova, majoritar în Parlament (deținea 56 de mandate), de a include în școli cursurile de „Limbă si Literatură Moldovenescă” și de „Istorie a Moldovei”, studenții din Chișinău au organizat o grevă generală în Piața Marii Adunări Naționale. Protestul a fost susținut de cadre didactice, elevi, intelectuali, pensionari etc.

14 Aprilie

Republica Moldova a devenit membră a Consiliului Europei.

16 Aprilie

Au avut loc alegeri locale

10 Mai

A fost constituit Biroul Central Național al Interpolului.

11 Mai

A fost adoptată Concepția Securității Republicii Moldova.

27 Mai

A fost constituită Academia de Poliție „Ștefan cel Mare” a Ministerului Afacerilor Interne al Republicii Moldova în baza Academiei Naționale de Poliție „Ștefan cel Mare” și a Școlii Medii Speciale de Poliție din Chișinău.

6 Iunie

Parlamentul Republicii Moldova a adoptat Doctrina militară a Republicii Moldova.

13 Iulie

Republica Moldova a devenit stat membru al Consiliului Europei, fiind prima țară din Comunitatea Statelor Independente admisă în acest for paneuropean.

19 Iulie

Parlamentul Republicii Moldova a introdus prima modificare în Constituție, prin care se stabilea desemnarea judecătorilor în funcții pe un termen de 5 ani.

21 Iulie

A fost adoptată Legea învățământului, ce a definit o nouă politică în domeniul educațional. Au fost abrogate legile vechi din acest domeniu, unele de sorginte sovietică.

22 Iulie

Parlamentul Republicii Moldova a votat legea cu privire la Imnul de Stat al Republicii Moldova –Limba noastră (catrenele 1, 2, 5, 8 și 12).

31 August

A fost inaugurat studioul „Catalan TV”, ale cărui emisiuni puteau fi recepționate de 35% din populația Chișinăului și 90% din locuitorii din centrul Republicii Moldova.

30 Octombrie

A fost pus în funcțiune primul emițător în diapazonul de unde FM (standard vestic sau FM-2) în zona Strășeni.

31 Octombrie

A fost adoptată Legea securității statului.

A fost adoptată Legea privind organele securității statului.

8 Decembrie

În Republica Moldova a fost abolită pedeapsa cu moartea.