În rezervaţia cultural-naturală Orheiul Vechi, la Butuceni, mai exact, al treilea an consecutiv se desfășoară Festivalul de Muzică Clasică în aer liber descOperă. Timp de trei zile, în amfiteatrul natural situat printre stâncile de la Butuceni, răsună muzică clasică la cel mai înalt nivel și în condiţii inedite. Într-un asemenea peisaj viu, a cărui frumuseţe îţi taie răsuflarea, muzica este de-a dreptul divină, încât ai impresia că sunetul ei se răsfrânge peste stânci din ceruri spre pământ și nu viceversa. Privit de sceptici la început ca o fericită întâmplare sentimental-culturală, imposibil de reprodus și realizat la rangul unui festival cu tradiţii, iată că descOperă ia amploare și devine o destinaţie cultural-artistică, eveniment care reunește nu doar turiști, dar și cunoscători și consumatori ai muzicii lirice din ţări care au o bogată educaţie și cultură muzicală precum Austria, Germania, Franţa, Italia, Elveţia etc.
În mare, așa cum avea să sublinieze și Monica Babuc, Ministru al Educaţiei, Culturii și Cercetării al Republicii Moldova, la conferinţa de presă prilejuită de lansarea celei de-a treia ediţii: „Festivalul  urmărește două obiective foarte importante: unu – promovarea talentelor extraordinare de care dispune Republica Moldova și cultura noastră, școala de muzică clasică și de canto academic, reprezentată prin
colectivele Teatrului Naţional de Operă și Balet «Maria Bieșu» și Filarmonicii Naţionale «Serghei Lunchevici»; și o altă ţintă foarte importantă – promovarea obiectivelor turistice ale ţării noastre, pentru că acest festival se desfășoară în unul dintre cele mai pitorești locuri din Republica Moldova, acolo unde lunca, râul și toate împrejurimile alcătuiesc un decor fantastic pentru muzica divină pe care artiștii noștri și dirijorul Friedrich Pfeiffer vin s-o ofere publicului spectator”. Și în acest an festivalul s-a desfășurat pe durata a trei zile, planificat iniţial pentru perioada 15-17 iunie, dar ploaia a intervenit în planurile organizatorilor și spectacolul de operă s-a jucat pe 18 iunie și nu pe 16, cum fusese planificat iniţial.
Evenimentul a debutat cu monumentala cantată scenică „Carmina Burana” a cunoscutului compozitor german Carl Orff, una dintre cele mai redutabile piese de muzică academică creată vreodată, foarte populară în toată lumea. „Carmina Burana” a fost prezentată de artiștii Orchestrei Filarmonicii Naţionale „Serghei Lunchevici”, avându-i în calitate de soliști pe soprana născută la Orhei Tatiana
Costiuc, Maestru în Arte, solistă a Filarmonicii Naţionale, tenorul român Sorin Lupu și baritonul Andrei Otean. Soliștii au fost acompaniaţi de Capela Corală Academică „Doina” și Orchestra Filarmonicii Naţionale, dar și de duetul de pianiști Iurie Mahovici și Anatol Lapicus.
Duminică, 17 iunie, vizitatorii au avut ocazia să asiste la un concert intitulat sugestiv Pe malurile Răutului și desfășurat pe o scenă construită chiar pe râu. Tradiţional, concertul este dedicat creaţiei lui Johann Strauss. În acest an au fost selectate lucrări din opera compozitorului care nu au răsunat în cadrul ediţiilor precedente, a fost păstrat ca o emblemă doar valsul Dunărea albastră, creaţie nelipsită
în orice program de Strauss, precum a remarcat și Svetlana Bivol, directorul Filarmonicii Naţionale „Serghei Lunchevici” din Chișinău.
Fără a diminua sau a neglija valoarea și importanţa altor creaţii și artiști, menţionăm totuși că piesa de rezistenţă a fiecărei ediţii a Festivalului descOperă este spectacolul de operă. În acest an, pentru scena dintre stânci a fost selectată opera în patru acte „Nabucco” de Giuseppe Verdi, lucrarea care l-a consacrat pe marele compozitor italian și al cărei subiect prezintă evoluţia condiţiei poporului evreu – de la cea de oprimare la cea de libertate. Regia spectacolului este semnată de Andrea Battistini (Italia), scenografia – Iurie Matei, Artist al Poporului. În spectacol sunt antrenate orchestra TNOB, corul și trupa de balet. Rolul regelui Nabucco a fost interpretat de Artistul Poporului Vladimir Dragoș, în rolurile centrale au mai evoluat basul Iurie Maimescu și tenorul Ion Timofti. Fiicele regelui sunt interpretate de solistele Olga Hristea-Stan (Abigaille) și Tatiana Vârlan (Fenena).
Opera, plasată în decorul dintre stânci, este nespus de spectaculoasă și încântă spectatorul nu doar prin muzică, talentul artiștilor, costume și decor, ci mai ales prin faptul că se desfășoară într-un cadru inedit, în sânul naturii care, până la ultimul fir de iarbă, contribuie la armonia spectacolului.
Creaţiile care au răsunat la festivalul din acest an au fost selectate împreună cu dirijorul Friedrich Pfeiffer, prietenul festivalului, cel care a dirijat toate ediţiile descOperă și au fost coordonate cu Ministerul Educaţiei, Culturii și Cercetării, ţinându-se cont în mod predilect și de gusturile publicului.
Muzica de cor a fost un punct de legătură între spectacolele prezentate în cadrul festivalului. În primele două seri au fost propuse creaţii vocal-simfonice, unde alături de orchestră, soliști și trupa de balet, corul joacă un rol important, acesta fiind prezentat ca un personaj central, mai cu seamă că în decorul de la Butuceni muzica corală a răsunat absolut fantastic, lunca Răutului umplându-se cu muzică de cor.
De remarcat în mod special faptul că deși nu se produce într-un cadru firesc, spectacolul de operă (dar și restul concertelor) nu are doar rolul de a prezenta un act artistic, ci și de a educa o conduită și o ţinută a spectatorului, începând prin disciplină, ceea ce este foarte dificil de realizat în aer liber. În acest an organizatorii au numerotat locurile pentru public și au anunţat că nu vor fi admiși în zona rezervată
spectacolului de operă copiii sub șapte ani, care nu întotdeauna manifestă interes sporit pentru muzica lirică și sunt mai greu de ţinut pe loc pentru o perioadă îndelungată de timp, dar și părinţii cu cărucioare, care incomodează sau îngrădesc vizibilitatea altor spectatori. De asemenea, nu a fost admis accesul la operă persoanelor care găsesc de cuviinţă să savureze spectacolul cu o sticlă-două de bere, spaţiul pentru consum fiind rezervat în exclusivitate pensiunilor și terasei.

Pe durata festivalului, turiștii și vizitatori au avut ocazia să se bucure din plin de frumuseţile și farmecul locului, fiind invitaţi să participe la activităţi unde au putut să înveţe dansuri sau doine străvechi, să participe la ateliere de împletit în pănușă sau de împletit sarmale, să guste plăcinte sau să se plimbe cu trăsura prin localităţi ori cu barca pe râu. Vinificatorii autohtoni au avut și ei diverse oferte pentru
turiști. Aceste activită ţi au asigurat prezenţa publicului la festival pe durata întregii zile, nu doar la spectacole, mulţi dintre ei alegând să se cazeze și peste noapte la Butuceni sau în pensiunile din împrejurimi. Programul suplimentar a fost asigurat contra cost, cu rezervări în prealabil și s-a extins
în mai multe localităţi din zona Orheiului Vechi: Trebujeni, Brănești, Mășcăuţi, Butuceni, oferind și un exemplu demn de urmat de alte localităţi din republică în vederea dezvoltării și diversificării conceptului de turism rural.
Festivalul descOperă se înscrie în campania de promovare a Moldovei ca destinaţie turistică „Fii aspetele nostru!” și este organizat sub egida brandului turistic de ţară „Pomul Vieţii” și a brandului naţional „Vinul Moldovei”. Cea de-a III-a ediţie a Festivalului de Muzică Clasică în aer liber a fost organizat
de Ministerul Educaţiei, Culturii și Cercetării, în colaborare cu Teatrul Naţional de Operă și Balet „Maria Bieșu” și Filarmonica Naţională „Serghei Lunchevici” și găzduit de „Eco-Resort Butuceni”. Partenerii strategici ai ediţiei din acest an au fost Agenţia Statelor Unite pentru Dezvoltare Internaţională(USAID), Guvernul Suediei și Agenţia Elveţiană pentru Dezvoltare și Cooperare în Republica Moldova.