Renumitul bucătar francez Marc Foucher s-a aflat în această primăvară în Republica Moldova, la invitația „Castel Mimi”, unde a pregătit o cină și a oferit autografe pe cartea sa La preuve par l’œuf.

Prezența lui Marc Foucher în Moldova s-a constituit într-un schimb valoros de experiență culinară, culturală și educațională și se înscrie în Memorandumul semnat în mai 2018 între Ministerul Educației, Culturii și Cercetării al Republicii Moldova, Compania „Castel Mimi” și Proiectul de Competitivitate în Moldova pentru valorificarea, protejarea și promovarea patrimoniului cultural-artistic și pentru dezvoltarea industriilor creative și a turismului vinicol.

„Îmi place că am găsit aici persoane la fel de pasionate ca mine și m-am simțit ca printre semeni”, a exclamat celebrul bucătar francez Marc Foucher, deținător al titlului Meilleur Ouvrier de France 2004, care s-a aflat în Republica Moldova în contextul Zilei Europei și a împărtășit bogata sa experiență internațională la o cină pregătită la renumita vinărie din Moldova.

Bucătarul francez Marc Foucher, care a gătit pentru Casa Regală a Suediei și familia princiară din Monaco, a pregătit la „Castel Mimi” o cină cu bucate bazate pe rețetele din cartea sa La preuve par l’œuf, lansată în 2016 și recompensată cu Premiul literar al Fundației „Edouard Nignon”. La sfârșitul cinei, bucătarul a oferit autografe, iar evenimentul a continuat cu un spectacol de lumini și un show la arteziene.

Cina de Ziua Europei de la „Castel Mimi”, pregătită împreună cu echipa de bucătari a vinăriei de către Marc Foucher, care deține titlurile de MasterChef al Franței și de membru titular al Academiei Culinare Franceze, a inclus în meniu bucate armonizate cu vinurile de la „Castel Mimi”: Rosé Cab Sauvignon, Ice Wine Riesling, Feteasca Albă, Roșu de Bulboaca și vișinată. „Vinurile sunt demne de bucatele maestrului”, a fost opinia participanților la eveniment.

Directorul Companiei „Castel Mimi”, Cristina Frolov, a afirmat că „a fost o onoare pentru noi să-l avem în calitate de oaspete pe Marc Foucher, un nume de referință în arta culinară internațională, și să auzim mărturia lui că la Castel Mimi totul este minunat – de la arhitectură și peisaj până la vinuri”.

Bucătarul Marc Foucher, oriunde s-a aflat în lume în deceniile de carieră culinară – din Franța și Elveția până în Rusia și Vietnam, a oferit mereu o experiență gastronomică de cea mai înaltă clasă, reușind să combine excelent bucatele și vinurile, ceea ce s-a întâmplat și în timpul vizitei sale cu misiune culturală și de instruire în Republica Moldova.

Marc Foucher, declarat cel mai bun bucătar al Franței în 2004, este Cavaler al Meritului Național al Franței, consilier culinar la Scène Thélème, rue Troyon, Paris și este director al Companiei ART CULINAIRE CONSEIL.

Astfel, prezența lui Marc Foucher în Republica Moldova a fost prima vizită la noi a unui bucătar cu asemenea renume pe plan mondial și a purtat o puternică semnificație culturală.

Castel Mimi, care se află în top 3 atracții turistice din Moldova pentru turiștii străini și este recunoscut pe plan internațional pentru vinurile sale de calitate, se angajează în cadrul acestui parteneriat să găzduiască evenimente și acțiuni de înaltă ținută culturală, să creeze un centru comunitar de formare profesională în industria turismului și artei vinului și să deschidă un muzeu de prezervare a patrimoniului național, al tradițiilor populare și al istoricului vinicol.

Ministrul Educației, Culturii și Cercetării, Monica Babuc, a apreciat rolul semnificativ al Castelului Mimi, care se regăsește printre cele mai vizitate locuri ale țării și în topul celor mai atractive edificii arhitecturale restabilite și dispune de spații și capacități umane de realizare a acțiunilor culturale cu un potențial turistic enorm.