BITEI – Festivalului Artelor Scenice

Cea de-a XII-a ediție a Festivalului Artelor Scenice – BITEI (Bienala Teatrului ,,Eugene Ionesco’’), a avut loc la Chişinău la începutul lunii iunie, curent. La precedenta ediție, în anul 2014, festivalul a fost declarat, la inițiativa Ministerului Culturii, manifestare culturală de amploare la nivel de stat, atribuindu-i-se regulament de Festival Internațional al Artelor Scenice.

În acest an cel mai important eveniment teatral din Republica Moldova a întrunit grupuri artistice ale teatrelor și companiilor culturale din 13 țări: România, Japonia, Polonia, Coreea de Sud, Rusia, Belarus, Ucraina, Franța, Israel, Germania, Georgia, Egipt și Republica Moldova. Agenda festivalului a inclus 21 de spectacole, care au fost prezentate pe trei scene din capitală: Teatrul ,,Eugene Ionesco’’, Teatrul Dramatic Rus de Stat ,,A.P.Cehov’’ , Teatrul de Revistă ,,Ginta Latină’’.

Evenimentul a fost organizat de Teatrul ,,Eugene Ionesco’’, sub înaltul patronaj al Guvernului Republicii Moldova, cu sprijinul Ministerului Culturii, precum și al altor instituții publice și private din țară. A XII-a ediție a Festivalului Internațional al Artelor Scenice, Bienala Internațională a Teatrului ,,Eugene Ionesco’’ s-a desfășurat cu genericul ,,Împreună… doar împreună’’.

Dincolo de importanța culturală a acestui eveniment, care întrunește odată la doi ani valoroase colective artistice de pe întregul mapamondul și familiarizează publicul de acasă cu cele mai importante și inovatoare realizări teatrale din lume, trebuie să menționăm și rolul de promotor al imaginii țării din perspectiva culturală peste hotare, pe care îl îndeplinește cu succes și dedicație Teatrul ,,Eugene Ionesco’’. Fondat în 1991, Teatrul ,,Eugene Ionesco’’  marchează vârsta de 25 de ani, care este și vârsta independenței Republicii Moldova. Destinul acestei instituții, care a emanicipat mișcarea teatrală din țară, s-a scris împreună cu destinul Republicii Moldova și al cetățenilor ei. Din fericire, Teatrul ,,Eugene Ionesco’’ a reușit în acești ani să devină o poveste de succes, fapt ce sporește capitalul de imagine a țării noastre.

În acest context, proiectul de lege propus la inițiativa Ministrului Culturii Monica Babuc și aprobat de govern pe 31 mai a.c. de a conferi Teatrul ,,Eugene Ionesco’’ statut de Teatru Național este mai mult decât bine venit și pe deplin justificat.

 

Revista Moldova,

ediţia  mai/iunie, 2016