„descOPERĂ” - frumusețea muzicii clasice
în amfiteatrul natural de la Orheiul Vechi!

Un eveniment inedit pentru Republica Moldova – Festivalul de muzică clasică în aer liber – „descOPERĂ” s-a desfăşurat în premieră în ţara noastră. Manifestarea a fost  dedicată aniversării a 25 de ani de independență a țării noastre. Evenimentul a fost organizat de Teatrul Național de Operă și Balet „Maria Bieșu”, compania „Sens Music” și Pensiunea Agroturistică Butuceni, sub patronajul Ministerului Culturii al RM, în parteneriat cu Agenția Națională pentru Turism Receptor (ANTRIM), Proiectul de Competitivitate al USAID Moldova și Oficiul Național al Viei și Vinului.

Festivalul „descOPERĂ” a oferit vizitatorilor ocazia unică de a descoperi frumusețea muzicii clasice într-un cadru inedit: spațiu rural, parte a Rezervației Cultural-Naturale „Orheiul Vechi”, cu decor natural și o acustică de excepție.

Doina Nistor, directorul Proiectului de Competitivitate al USAID Moldova a declarat în cadrul conferinţei de presă care a anunţat lansarea proiectului: „Datorită implementării planului strategic de dezvoltare, elaborat cu suportul USAID Moldova, industria turismului se dezvoltă înr-un ritm susținut în ultimii ani. Festivalul „descOPERĂ” se înscrie într-un șir de acțiuni originale și revelatoare, care sporesc atractivitatea Republicii Moldova în calitate de destinație pentru turismul cultural, vinicol și agroturism. Formatul și locul ales pentru eveniment sunt cu atât mai importante, în contextul în care Complexul Orheiul Vechi urmează a fi inclus în patrimoniul UNESCO, în urma memorandumului semnat de Ministerul Culturii al RM și Proiectul de Competitivitate al USAID Moldova.”

În cadrul festivalului „descOPERĂ” au evoluat soliștii orchestrei Teatrului Național de Operă și Balet „Maria Bieșu”.

Reprezentațiile au fost dirijate de invitatul special –  maestrul Friedrich Pfeiffer, Austria, care s-a afirmat pe plan internaţional prin colaborări cu Filarmonica Noua Japonie, Orchestra Simfonică Radio din Praga, Orchestra de Cameră din Salzburg; în perioada 2008-2011 a fost dirijor al Operei de Stat din Viena, iar din 2011 este şi dirijor invitat al Teatrului Național de Operă și Balet ”Maria Bieșu” din Chişinău. Printre invitații de onoare ai evenimentului au fost Ioan Holender, director al Operei de Stat din Viena (1992-2010), președinte și director artistic al Festivalului de Muzică „George Enescu” din București (din 2003), precum și regizorul Andrea Battistini, Italia.

Festivalul descOPERĂ a demarat cu un spectacol de muzică clasică, intitulat „Strauss, în vizită la Butuceni”. Cel mai aşteptat moment al evenimentului a fost opera „Rigoletto” de Giuseppe Verdi, în regia lui Andrea Battistini, cu artiştii de la Teatrul Naţional de Operă şi Balet „Maria Bieşu”. Creația vocal-simfonică „Messa da Requiem” de Giuseppe Verdi a încununat „opera dintre stânci”.

Festivalul de Muzică Clasică în aer liber de la Butuceni descOPERĂ este o modalitate inedită de a îmbina armonios opera, arta în general şi atmosfera rurală, vinurile şi gastronomia locală. Astfel, sunt puse în valoare atuurile specificului local și se integrează cu obiectivele strategiei de dezvoltare a turismului în Republica Moldova.

Desfăşurarea evenimentului a fost posibilă graţie unui parteneriat public-privat şi are drept obiectiv promovarea muzicii de operă, dar şi a turismului local sub patronajul Ministerului Culturii al Republicii Moldova în parteneriat cu Teatrul Naţional de Operă şi Balet „Maria Bieşu”, Compania „Sens Music” şi Pensiunea Agroturistică Butuceni, Agenţia Naţională pentru Turism Receptor (ANTRIM), Proiectul de competitivitate al USAID Moldova, precum şi Oficiul Naţional al Viei şi Vinului.