Featured Video Play Icon

Ministerul Culturii al Republicii Moldova Teatrul Național de Operă şi Balet „Maria Bieșu” Uniunea Muzicienilor din Moldova Festivalul Internațional de Operă şi Balet ”Maria Bieșu”.
9-18 septembrie 2016, ediția a XXIV-a
Sub egida Primului-ministru PAVEL FILIP

În perioada 9-18 septembrie 2016, la cei 25 ani de la Proclamarea Independenței Republicii Moldova,  la Teatrul Național de Operă și Balet Maria Bieșu se va desfășura unul dintre cele mai prestigioase evenimente culturale ale Republicii Moldova – Festivalul Internațional de Operă şi Balet ”Maria Bieşu”, ediția a XXIV-a.

Din septembrie 1990, când la Chişinău  a fost inaugurat Primul Festival Internațional al Starurilor de Operă şi Balet, intitulat „Invită Maria Bieşu”, publicul meloman a avut ocazia să admire  cele mai recunoscute talente de operă și balet din întreaga lume. Acest festival a fost inițiat și îngrijit, timp de 20 ediții, de una dintre cele mai sclipitoare stele de pe firmamentul culturii interpretative universale, cea mai îndrăgită voce de operă a neamului, Maria Bieșu.

Astăzi, Festivalul Internațional de Operă și Balet ”Maria Bieşu” a devenit unul din principalele simboluri ale Culturii Republicii Moldova, iar Chișinăul –  o  capitală a artei lirice ce reunește pe aceeași scenă pe cei mai buni artiști autohtoni, dar și artiști de talie mondială. Eveniment unic prin amploarea, dar mai ales longitudinea existenței sale, Festivalul Internațional de Operă şi Balet „Maria Bieşu” a reușit de fiecare dată să afirme cultura națională și valorile autohtone.

Ediția curentă a Festivalului este organizată sub egida Primului Ministru Pavel Filip, de către Ministerul Culturii al Republicii Moldova, Teatrul Național de Operă și Balet Maria Bieșu și Uniunea Muzicienilor din Republica  Moldova. Programul va cuprinde 7 spectacole de o înaltă ținută artistică –  4 opere și 3 balete, cu participarea virtuozilor marilor scene din Italia, Spania, Polonia,Germania, Belarus, România, Rusia, Ucraina, etc., precum și a forțelor artistice din țara noastră care au făcut o impresionantă carieră peste hotare. La această ediție, Festivalul îi va avea ca invitați pe soliști de renume din 10 ţări, cum ar fi Natalia Gavrilan, solista Teatrului de Operă ”La Scala”; Ahmed Agadi, solistul Teatrului Mariinsky; Adrian Țâmpău, solistul Zurich OpernHaus; Pavlo Tolstoy, solistul Operei Naționale Poloneze, Vladislav Gorai, și Oleg Zlakoman, teatrul de Operă din Odessa, Ucraina;  Dinu Tamazlâcaru și Iana Salenko  – prim soliști la StatsBallet Berlin Germania, Tatiana Anisimova,Teatrul de Operă din Kiev Ucraina; Iliy Silchukov, Teatrul Bolshoy din Minsk, Belarus; Vlad Mărculescu și Kotomi Hoshino, Ana Maria Donose-Opera Națională Iași, România; Olga Busuioc  – compatrioata ce a făcut o carieră peste hotarelel țării și dirijorii Alexandru Samoilă, Andriy Yurkevych, Alexei Baklan (Ucraina), Igor Dohovic (Slovacia), Manuel Busto (Spania) și Dumitru Cârciumaru.

Anul acesta, în cadrul Festivalului, publicul meloman va avea ocazia să se delecteze cu 8 titluri de operă și balet. Astfel, în data de 10 septembrie, va avea loc premiera baletului SPARTACUS  de A.Haciaturian, iar în data de 16 septembrie, pe scena teatrului vor participa artiștii Teatrului KIEV MODERN BALLET, conducător artistic și coreograf–Radu Poklitaru. Ei vor prezenta o adaptare contemporană a baletului Giselle. Dialogul virtual al celei care va rămâne pentru totdeauna vocea de aur a Moldovei cu soliștii de operă de azi, care râvnesc la același statut, va fi prezent în Concertul de Gală care va încununa Festivalul. În cadrul acestui spectacol vor răsuna creații celebre ale compozitorului Eugen Doga, Artis al Poporului.

 AGENDA FESTIVALULUI INTERNAȚIONAL DE OPERĂ ŞI BALET ”MARIA BIEȘU”

9-18 septembrie 2016, ediția a XXIV-a

 9 septembrie

BĂRBIERUL DIN SEVILLA

operă în două acte de Gioachino Rossini

10 septembrie

SPARTACUS

balet în două acte de Aram Haciaturian

11 septembrie

TRAVIATA

operă în patru acte de Giuseppe Verdi

13  septembrie

EVGHENI ONEGHIN

operă în trei acte de Piotr Ceaikovski

14  septembrie

LACUL LEBEDELOR

balet în patru acte de Piotr Ceaikovski

16  septembrie

GISELLE

balet în două acte de Adolphe Adam

TEATRUL ”KYIV MODERN BALLET”

libretto, coregrafie, regie – RADU POKLITARU

17  septembrie

TURANDOT

operă în trei acte de GIACOMO PUCCINI

18  septembrie

CONCERT DE GALĂ

muzică

EUGEN DOGA

Începutul spectacolelor: orele 18:00