Prosopul național sărbătorit la sudul Moldovei

Festivalul iProsop, eveniment dedicat tradiţiei prosopului ţesut manual şi oportunităţilor antreprenoriale de promovare a culturii, a avut loc la începutul lunii iunie, a.c., în satul Selemet, raionul Cimişlia şi a ajuns la cea de-a II–a ediţie.

Manifestarea a reunit aproximativ 50 de meşteri populari şi a avut drept scop promovarea textilelor ţesute şi croşetate din diferite localităţi ale Republicii Moldova, în special a fost pus în valoare prosopul de la Selemet, în diversitatea funcţiilor şi tipurilor de prosoape ţesute mai demult în localitate şi care au fost păstrate în colecţiile muzeului din sat şi în primul rând în familii, fiind transmise din generaţie în generaţie.

În ediţia din acest an, organizatorii şi-au propus să expună o diversitate de podoabe artizanale, inclusiv ale grupurilor etnice specifice zonei de sud – „Podoabele Sudului”. Localităţile au amenajat expoziţii de prosoape, cele mai reprezentative au fost menţionate cu diplome: colecţiile de prosoape a familiei Prodius Pavel şi Maria din Selemet; prosoapele din colecţia particulară a domnului Ilie Fabian din satul Colibaşi, r-nul Cahul; colecţiile Muzeului de etnografie din Crocmaz, Ştefan-Vodă.

Sărbătoarea a întrunit mai multe compartimente, pentru a valorifica portul popular, gastronomia etnică de la sud, folclorul, dar şi stilul de viaţă rural. Dansurile şi muzica tradiţională a formaţiilor din satul Tomai, Ceadâr-Lunga, “Ivuşca”, r-nul Basarabeasca, din Crihana Veche, Cahul etc., alături de interpreţi consacraţi precum Ioana Căpraru, Vlăduţ Pascu din Buzău, Otilia Floricica Harangus, Câmpina, Ploieşti, Stela Botez a făcut participanţii la festival să danseze hore şi sârbe străbune.

Un moment aparte l-au constituit prezentările referitoare la prosopul moldovenesc în contemporaneitate şi documentarea ştiinţifică a colecţiile de prosoape, oferite de către specialiştii muzeografi, doamnele Maria Ciocanu şi Raisa Tabuică,  de la Muzeul Naţional de Etnografie şi Istoria Naturală din Chişinău. Este muzeul cu cea mai veche şi bogată expoziţie de prosoape şi alte textile tradiţionale din ţară.

Meşteşugul de a ţese prosoape este unul străvechi, prosoapele făceau parte din zestrea fetelor de măritat şi erau transmise din generaţie în generaţie. Regăsim prosopul şi etapele lui de confecţionare în multe tradiţii şi obiceiuri, care au stat la baza alcătuirii tezaurului nostru folcloric şi cultural. De asemenea, prosopul moldovenesc se încadrează în Convenţia privind protecţia şi promovarea diversităţii de expresii culturale, adoptată la Paris în octombrie 2005. În document se recunoaşte „importanţa cunoştinţelor tradiţionale ca sursă pentru bogăţie imaterială şi materială şi, în particular, pentru sistemele de cunoştinţe ale popoarelor autohtone”.
Pentru a readuce în actualitate acest meşteşug şi pentru a-i reabilita însemnătatea, festivalul iProsop încearcă să-l explice pe înţelesul tuturor şi să-i facă pe tineri să prindă drag de acest obiect care, pe vremuri, nu lipsea de la niciun ritual, făcea parte din toate etapele vieţii omului: de la naştere şi botez la întâlnire şi cununie, până la trecerea la cele veşnice a strămoşilor noştri.

Festivalul iProsop este organizat de Primăria satului Selemet şi Asociaţia Obştească Familii Migrante, sub egida Ministerului Culturii al Republicii Moldova.