Cea de-a 50-a ediție a Festivalului Internaţional de Muzică Mărţişor s-a desfăşurat la începutul primăverii curente. Evenimentul a fost organizat de Ministerul Culturii din Republica Moldova, în comun cu instituțiile concertistice din subordine.

Născut acum jumătate de veac în incinta Filarmonicii Naţionale „Serghei Lunchevici” din Chișinău, ctitor al căruia a fost regretatul Alexandru Fedco, fost director al Filarmonicii, Mărţişor  bucură neîntrerupt, pe parcursul unei jumătăţi de secol deja, publicul autohton cu prezența unor nume notorii nu doar în Republica Moldova, dar și de pe mapamond, transformând Chișinăul într-un adevărat centru cultural.

Printre muzicienii implicaţi în programul Festivalului din acest an, alături de artişti consacraţi, au fost nume tinere, sonore, în plină afirmare pe marile scene din Italia, China, Rusia, Lituania, România, SUA, Irlanda, Japonia, Ucraina, Kazahstan. Printre aceștia sunt și compatrioţii noştri – veritabili ambasadori ai culturii naţionale.

Ediția curentă a Festivalului s-a remarcat prin diversitatea de gen a muzicii interpretată de marii muzicieni ai timpului. Spectacolele Festivalului au fost adevărate regaluri muzicale, de la jazz veritabil cu Orchestra Lundstreem, Dmitri Klevenski, Jazz Orchestra Academiei de Muzică, Teatru și Arte Plastice la improvizaţiile jazz, folk și rock ale lui Vally Boghean şi Alex Calancea Band. Segmentul de muzică clasică a fost reprezentat de extraordinara Natalia Gavrilan (Italia), baritonul Azamat Jeltârguzov (Kazahstan), virtuoşii pianişti Eduard Kunz (Rusia) şi Tomoko Siromoto (Japonia). Orchestra simfonică a Filarmonicii Naţionale „Serghei Lunchevici” şi Orchestra naţională de cameră a Sălii cu Orgă au prezentat câteva concerte simfonice extraordinare. În fața publicului au evoluat celebrul Cor Academic de Stat “M.E.Piatniţkii” din Rusia și Orchestra Naţională de Femei din Jiangsu, China.   Melomanii au avut ocazia să se reîntâlnescă cu îndrăgiții interpreți Soso Pavliaşvili, Ștefan Bănică Junior şi Formaţia 3 Sud Est.

Tradițional, Festivalul a adus în fața publicului și cunoscutele colective artistice autohtone: Ansamblul naţional academic de dansuri populare “Joc”, Orchestra naţională de muzică populară “Lăutarii”, Ansamblul de cântece şi dansuri populare “Fluieraş”, orchestrele de muzică populară “Mugurel” şi “Folclor”, precum şi Corul de național de cameră, Capela corală “Doina”, Orchestra Companiei publice Teleradio-Moldova, Ansamblul “Concertino-Band” ş.a.
De concerte inedite ale Festivalului Mărţişor au avut în acest an parte şi publicul din Anenii Noi, Ungheni, Soroca, Bălţi, Rezina, Leova, Călărași, Strășeni, Nisporeni, Ștefan Vodă, Orhei, Glodeni și Tiraspol.