Martie – aprilie, 2015 Nr. 2
de Liliana POPUȘOI

im_nb_01Natalia Barbu este femeia care știe să surprindă, să se reinventeze, să încânte și să atingă mereu cu cântecul ei struna potrivită a sufletului nostru. Stilul ei muzical și imaginea sa sunt într-o continuă transformare, rămân neschimbate doar talentul și sinceritatea vedetei, precum și superbii ei ochi verzi. Stabilită de câțiva ani la București, Natalia Barbu rămâne în continuare o prezență activă în Republica Moldova, fapt ce nu poate decât să ne bucure. Despre muzică, familie, dragoste, planuri de viitor și casă vă propunem să citiți în discuția ce urmează.

Te-am urmărit cu admirație în cadrul finalei naționale Eurovision alături de Dara și Tania Cergă. A fost un recital de-a dreptul senzațional. Ești una dintre solistele care ne-au reprezentat onorabil țara la acest festival european al muzicii, nu te mai tentează să concurezi?

A fost o experiență de neuitat să cânt alături de unele dintre cele mai bune voci de la noi, a fost și o apropiere de suflet prin proiectul de la Eurovision din anul acesta, pentru care trebuie să-i mulțumim Alei Donțu, ea a fost pulsul și creierul acestei idei. În rest, dacă mă întrebi de Eurovision, nici nu știu ce să-ți răspund… Nu spun un „nu“ categoric, dar deocamdată nu mă avânt să particip la acest concurs.

Anul trecut, dar și de la începutul acestui an, ai fost prezentă la mai multe evenimente și concerte organizate la Chișinău. A avut loc și primul tău concert la Palatul Național, despre care încă se vorbește de bine. Cum te simți când onorezi astfel de invitații: de-ai casei ori oaspete?

Mă simt extraordinar de fiecare dată când revin în Republica Moldova, mai ales că simt nevoia și chemarea în ultima perioadă să țin cât mai mult și mai strâns legătura cu publicul de acasă. Concertul din octombrie anul trecut de la Palatul Național a fost un pas spre această legătură. Sunt foarte fericită că am realizat în sfârșit concertul la care visam și aș vrea să mulțumesc tuturor celor care mi-au fost alături, în special lui Alex Calancea și muzicienilor care au lucrat cot la cot cu mine la acest proiect.

„Acasă e acolo unde ți-e inima“, spune un vers dintr-un cântec. Unde este inima Nataliei Barbu? Unde te simți tu acasă?

Acasă e acolo unde e familia mea, adică în România, unde sunt soțul și copilul meu și, bineînțeles, și în Republica Moldova, alături de părinții și prietenii mei.

S-a schimbat cumva percepția ta asupra muzicii de când te-ai căsătorit și ai început să călătorești mai mult, să ai propriul studio de înregistrări?

im_nb_02Percepția asupra muzicii a evoluat, bineînțeles, dar asta vine cu experiența, cu anii. Într-adevăr, am un mic studio acasă, unde îmi pot realiza ideile la nivel de demo, la orice oră și zi, asta e foarte important pentru mine. Dar din studioul meu aceste idei pleacă mai departe la alte studiouri, la oameni profesioniști, care știu să îmi transforme ideile în piese de calitate.

Care sunt planurile tale muzicale de viitor apropiat?

Lucrez pe mai multe fronturi în ultima perioadă, adică la mai multe proiecte. Ce pot să spun acum este că sunt la jumătatea albumului semnat de mine, una dintre piesele de pe album va fi lansată curând, este vorba de „Noi doi“, pe un text de Zina Zen, video și foto: Garage Studio, styling: Polina Niculcea.

Care sunt preferințele tale muzicale? Ce asculți când ai chef de muzică?

Ascult muzică foarte diferită, de la jazz, pop, clasică până la rock. La noi acasă se aude permanent muzică, e parte din mine și din familia mea.

Există vreun artist cu care ți-ai dori să cânți în duet?

Îmi plac foarte mult John Legend, Ed Sheeran… dacă într-o zi aș avea posibilitatea să fac un duet cu cineva dintre ei, aș fi onorată.

Cum împaci rolul de cântăreață cu cel de soție și mamă? Copilul tău realizează deja că mama lui e vedetă?

Mă descurc, mai ales că am parte de ajutor, am o bonă care ne este foarte dragă, o doamnă de excepție. În plus, mă ajută și soțul foarte mult, așa că ne descurcăm toți de minune. Victoraș știe că am concerte și se mândreste cu „Mami a mea“, cum zice el.

Încă de la debut, ai îmbinat foarte reușit muzica și moda. Nu regreți acum că nu ai acceptat o carieră de model în străinătate? Ai renunțat definitiv la modă sau există posibilitatea să revii și la acest domeniu în viitorul apropiat?

Am avut o posibilitate pe la 19 ani să îmi încerc norocul în modelling, dar am știut întotdeauna că am altă chemare, și anume muzica. De mic copil știam, simțeam că asta o să fac toată viața mea, o să cânt, o să fac muzică. Și mă bucur că părinții mei au văzut această chemare la mine și m-au sprijinit în direcția pe care mi-a dat-o Dumnezeu. Fiecare dintre noi are un dar, e important să îl vedem, să îl apreciem, să-l valorificăm.

Soțul tău nu lipsește de la niciun concert sau eveniment la care ești invitată. Ai început și tu să te pricepi la fel de mult la afaceri precum se pricepe el la muzică? Dar la modul serios, ce rol are el în viața și cariera ta?

Fiecare cu bucătăria și meseria lui, soțul meu se pricepe la multe, nu numai la afaceri, iar eu mă pricep doar la muzică. Într-adevăr, soțul îmi este aproape la cele mai importante evenimente din cariera mea, mă sprijină cu tot sufletul. Îi cer și sfaturi, păreri atunci când am un material nou și este foarte sincer cu mine, îmi spune întotdeauna verde în ochi ce crede.

Cum te-ai acomodat cu viața la București? Ți-ai dori să te muți în altă parte? Dacă da, din ce considerente?

Îmi place Bucureștiul, România în general, am început să văd și să descopăr atâta frumusețe! Nu cred că ne-am muta în altă țară, poate în Moldova?!

În această etapă a vieții în care te afli, ce înseamnă muzica pentru tine? La ce ai fi în stare să renunți pentru muzică și ce n-ai schimba niciodată în viața ta, chiar cu riscul de a pleca din muzică?

Muzica a fost și rămâne a fi o mare parte din mine, așa că nu se pune problema să renunț la ea, mai ales că familia mea nu o să-mi ceară niciodată să renunț la muzică, adică la mine, într-un fel.

Ce planuri și proiecte ai pentru anul curent, care pot fi făcute publice?

Lucrez intens la albumul meu, pe care sper să-l termin cât mai curând, în rest surprizele mari vin la toamnă! Fiți aproape.

Îți mulțumim și îți dorim mult succes în continuare!