Prima ediţie a sărbătorii naţionale Ziua Portului Popular s-a desfășurat pe 26 iunie, curent. Sărbătoarea s-a înscris firesc și armonios în Programul național al evenimentelor dedicate celor 25 ani de independență a Republicii Moldova.

Evenimentul a avut loc la Palatul Republicii și a fost deschis pentru publicul larg, iar în calitate de oaspeți de onoare au participat conducerea de vârf a Republicii Moldova, personalități marcante ale culturii naționale, care au îmbrăcat costum național autentic, printre ei a fost Eugen Doga, Arcadie Suceveanu, Ion Ungureanu, Valentina Cojocaru etc., dar și oaspeți din România. O invitată-surpriză a fost Diane von Furstenberg, celebra creatoare de modă, recunoscută la nivel mondial, designerul care a revoluționat lumea modei și care are rădăcini basarabene. Diane von Furstenberg a declarat că este impresionată de frumusețea costumelor expuse în cadrul expoziției și de istoriile pe care le-a aflat.

Sărbătoarea națională Ziua Portului Popular constituie o pledoarie pentru tradițiile noastre de secole de a purta veșminte tradiționale, care a culminat urmare evenimentelor organizate de Ministerul Culturii în ultimii ani, precum Festivalul Iei, Parada Portului Popular, Gala Portului Popular de Iarnă, manifestările naționale organizate cu prilejul Zilei Independenţii Republicii Moldova din anii 2013-2014, dar și inițiativelor parvenite din partea societății civile de a purta costumul popular la sărbătorile naţionale, cele locale, precum și la sărbătorile de familie.

Costumul tradițional, numit şi Port Popular, este marcă a identităţii, simbol care ne reprezintă alături de simbolurile de stat, stemă, drapel, blazoane, fiecare popor păstrând un ansamblu vestimentar propriu, ca unul din cele mai vechi însemne. Cristalizat în spaţiul nostru cultural timp de secole, acesta a fost purtat de toate păturile sociale: nobilime, intelectuali, ţărani. Chiar dacă la sfârșitul secolului al XIX – secolul XX costumul tradiţional a fost înlocuit de vestimentaţie modernă, el este folosit la marile sărbători din cursul anului sau în viaţa cotidiană, ca semn identitar.

Ziua Portului Popular are drept scop promovarea valorilor autentice de patrimoniu cultural imaterial, colportate de costumul tradițional.

Prima ediție a acestui important eveniment a fost marcată prin expoziţii de costume tradiţionale, recitaluri, târguri de artizanat şi parade dedicate portului popular.

Evenimentul a întrunit o serie de expoziții ale costumelor tradiționale din Republica Moldova şi România – adevărate valori din patrimoniul muzeal, dar şi din colecţiile private ale tinerilor colecționari din România, Sebastian Paic și Gabriel Boriceanu.

Costumul tradițional a fost prezentat din mai multe aspecte, care au evidenţiat particularităţile şi frumuseţea portului nostru popular, astfel fiind organizate compartimentele:

„Costumul TEZAUR”, unde au fost prezentate costume din colecţia Muzeului Naţional de Etnografie şi Istorie Naturală a Moldovei şi a muzeelor din Republica Moldova.

„Costumul OASPETE”, în cadrul căruia vizitatorii au avut ocayia să cunoască colecțiile private, care întrunesc costume românești din sec. XVIII-XIX, ale lui Sebastian Paic și Gabriel Boriceanu din România.

– „Costumul MODERNITATE”, care a reprezentat o expoziție și defileu ale colecțiilor create de designeri autohtoni în stil etnofolcloric.

– „Cufărul NEAMULUI”, unde au fost comentate piese din lăzile de zestre ale unor personalităţi marcante, precum Veta Ghimpu-Munteanu, Maria Iliuț, Suzana Popescu și alții.

„Costumul AMBASADOR”, în cadrul căruia ambasadoare şi soţii de ambasadori acreditaţi în Republica Moldova, dar și alte persoane publice, au purtat ii și costume create recent, prezentând portul tradiţional drept un adevărat ambasador al Moldovei în lume.

Pe 26 iunie, de Ziua Portului Popular au fost desfășurate la nivel național activități culturale care au pus în valoare modelele zonale și locale ale portului popular, bogăția ornamenticii și stilurilor diverse de broderie, semnificația mesajelor vechi incifrate în simbolurile care se regăsesc pe diferitele piese din portul popular. În 21 de raioane ale țării, inclusiv în UTA Găgăuzia, au fost organizate activități de amploare.

Ziua Portului Popular a fost instituită printr-o hotărâre de Parlament şi va fi sărbătorită în fiecare an, în ultima duminică a lunii iunie.