1999

12 Martie

Ion Sturza a fost desemnat în funcția de prim-ministru al Guvernului Republicii Moldova, pe care a deținut-o în perioadele 12 martie 1999 – 9 noiembrie 1999; 9 noiembrie 1999 – 21 decembrie 1999 (prim-ministru ad-interim).

4 Mai

Congresul extraordinar al Uniunii Jurnaliștilor a adoptat un Cod al principiilor de etică a jurnalistului din Republica Moldova.

23 Mai

A avut loc referendumul referitor la modificarea formei de guvernare din republică semi-prezidențială în republică prezidențială.

Au fost organizate alegeri locale, la care au participat 1 324 469 (58%) de alegători.

27 Mai

Parlamentul Republicii Moldova a adoptat Legea culturii, care stabileşte obligaţiile statului, drepturile şi libertăţile în domeniul culturii, patrimoniul cultural naţional, raporturile dintre stat şi oamenii de creaţie, organizarea şi reglementarea economică a culturii. Statul și-a asumat responsabilitatea de elaborare a politicilor culturale şi stabilire a priorităţilor în activitatea culturală, de elaborare şi finanţare a programelor privind protecţia şi dezvoltarea culturii, determină direcţiile, formele şi modalităţile de aplicare a lor.

22 Octombrie

Acordarea unui statut special Taracliei pe bază de criterii etnice.

Noiembrie

Potrivit deciziilor summit-ului OSCE de la Istanbul, Turcia, Federația Rusă își asuma obligația de a-și retrage trupele și armamentul de pe teritoriul Republicii Moldova până la sfârșitul anului 2002.

21 Decembrie

Dumitru Braghiș a fost desemnat în funcția de prim-ministru al Guvernului Republicii Moldova, pe care a deținut-o în perioada 21 decembrie 1999 – 20 martie 2001; 20 martie 2001 – 19 aprilie 2001 (prim-ministru ad-interim).

23 Decembrie

Ministerul Securității Naționale a fost reorganizat în Serviciul de Informații și Securitate (SIS) al Republicii Moldova.

Trupele de Grăniceri sunt reorganizate în Departamentul Trupelor de Grăniceri.

31 Decembrie

La Ministerul Justiției erau înregistrate 31 de partide și organizații social-politice.