A fost semnat Planul Individual de Acțiuni Republica Moldova – Uniunea Europeană.
A fost numit Reprezentantul Special al Uniunii Europene în Republica Moldova.
Au avut loc alegeri parlamentare ordinare, la care au participat 9 partide și mişcări social-politice, 2 blocuri electorale şi 12 candidaţi independenţi. Parlamentul Republicii Moldova a fost constituit din trei formaţiuni social-politice: Partidul Comuniştilor din Republica Moldova (56 de mandate), Blocul electoral „Moldova Democrată” (34 de mandate) şi Partidul Popular Creştin Democrat (11 mandate). După formarea Parlamentului Republicii Moldova, Partidul Democrat din Moldova a ieşit din componenţa Blocului electoral „Moldova Democrată” şi a creat o fracţiune aparte.
Parlamentul Republicii Moldova a adoptat în unanimitate Declarația despre parteneriatul politic în scopul realizării obiectivului integrării europene. Prin acest document s-a promovat treptat și ireversibil cursul strategic de integrare europeană a Republicii Moldova
Marian Lupu a devenit președinte al Parlamentului Republicii Moldova. A deținut această funcție în perioadele: 24 martie 2005 – 27 august 2009; 30 decembrie 2010 – 25 aprilie 2013.
Parlamentul Republicii Moldova, cu votul fracţiunilor Partidul Comuniştilor din Republica Moldova, Partidul Democrat din Moldova şi Partidul Popular Creştin Democrat, l-a reales, în calitate de președinte al Republicii Moldova, pe Vladimir Voronin.
Departamentul Trupelor de Grăniceri a fost reorganizat în Serviciul Grăniceri al Republicii Moldova.
Guvernul Republicii Moldova a renunțat oficial la calitatea de fondator al ziarelor „Moldova Suverană” și „Независимая Молдова”.
Parlamentul Republicii Moldova a modificat regimul de guvernare, optând pentru un regim parlamentar.
Parlamentul Republicii Moldova a adoptat Legea cu privire la prevederile de bază ale statului juridic special al localităților din stânga Nistrului. A fost prevăzută constituirea unității teritoriale autonome cu statut juridic special Transnistria „parte inalienabilă a Republicii Moldova”.
În Rezervația Științifică „Pădurea Domnească” au fost aduși trei zimbri (un mascul și două femele) din două rezervații diferite din Polonia.
Colecția de aur (enoteca) a ÎS Combinatul de Vinuri de Calitate „Mileștii Mici”, estimată la 1,5 milioane de butelii de vin, a fost înregistrată în Cartea Recordurilor „Guiness Book”, fiind considerată cea mai mare colecție de vinuri din lume.
A fost inaugurată Delegația Comisiei Europene în Republica Moldova. Primul ambasador a devenit Cesare de Montis (octombrie 2005 – noiembrie 2009).
A fost instituită Misiunea Uniunii Europene la frontiera moldo-europeană (EUBAM).