2009

5 Aprilie

Au avut loc alegeri parlamentare. În cursa electorală s-au înscris 12 partide politice. În realitate au participat mai multe partide politice, deoarece au făcut liste comune.

7 Aprilie

În Chișinău au avut loc proteste de masă, motivul invocat fiind fraudarea alegerilor parlamentare.

20 Mai, ora 5:34

Drapelul de Stat al Republicii Moldova (Tricolorul) a fost arborat pe muntele Chomolungma (Everest) de omul de afaceri și alpinistul Andrei Carpenco. Republica Moldova a devenit, astfel, a 42-a țară, ce a arborat simbolul național pe cel mai înalt vârf montan (cu o altitudine de 8848 m) de pe Pământ.

21 Iulie

Comisia Națională de Heraldică a Republicii Moldova a stabilit nuanțele tehnice și proporțiile la executarea Drapelului de Stat al Republicii Moldova.

29 Iulie

Au avut loc alegeri parlamentare anticipate, la care au participat 8 partide politice. Spre deosebire de toate celelalte alegeri, ce aveau loc, de regulă, duminica, acest scrutin s-a desfăşurat într-o zi de miercuri. Pragul electoral (5%) a fost depășit de cinci formaţiuni politice: Partidul Comuniştilor din Republica Moldova (48 de mandate), Partidul Liberal Democrat din Moldova (18 mandate), Partidul Liberal (15 mandate), Partidul Democrat din Moldova (13 mandate), Alianţa „Moldova Noastră” (7 mandate).

8 August

A avut loc constituirea Alianței pentru Integrare Europeană, majoritate parlamentară formată din 53 de mandate și patru partide politice (Partidul Liberal Democrat din Moldova, Partidul Liberal, Partidul Democrat din Moldova, Alianţa „Moldova Noastră”).

28 August

Mihai Ghimpu a devenit președinte al Parlamentului Republicii Moldova. A deținut această funcție până în 29 decembrie 2010.

11 Septembrie

În urma demisiei lui Vladimir Voronin, președinte al Republicii Moldova, Mihai Ghimpu, președintele Parlamentului Republicii Moldova, a devenit președinte ad-interim al Republicii Moldova, funcție deținută până în 29 decembrie 2010.

25 Septembrie

Vladimir Filat a fost desemnat în funcția de prim-ministru al Republicii Moldova, pe care a deținut-o până în 5 martie 2013.

13 Noiembrie

A fost semnat Acordul de mic trafic la frontieră.

20 Noiembrie

Marian Lupu, singurul candidat al majorității parlamentare – Alianța pentru Integrare Europeană – pentru funcția de președinte al Republicii Moldova a acumulat 53 de voturi din cele 61 de voturi necesare pentru a fi președinte al Republicii Moldova

30 Noiembrie

Pe baza Programului „Compact”, al Corporației Provocările Mileniului a Guvernului SUA, Republicii Moldova i s-a acordat asistență nerambursabilă în valoare de 262 mil. $.

7 Decembrie

Au avut loc alegeri prezidențiale repetate. Marian Lupu, singurul candidat al majorității parlamentare – Alianța pentru Integrare Europeană – pentru funcția de președinte al Republicii Moldova a acumulat 53 de voturi din cele 61 de voturi necesare pentru a fi președinte al Republicii Moldova

21 Decembrie

Pentru prima dată în istoria relațiilor Republicii Moldova cu Uniunea Europeană, la Bruxelles, a fost adoptată o declarație comună ce includea obiective specifice de colaborare Republica Moldova – Uniunea Europeană.

Anul 1989. Mișcarea de renaștere națională a scos lumea în stradă.

Foto: Mihai Potârniche

Protestele tineretului care au marcat soarta ulterioară a țării. Chișinău, 7 aprilie 2009.

Foto: Andrei Mardari și Mihai Vengher.
Agenția Moldpres