2013

    2013

    1 Martie

    Parlamentul Republicii Moldova a adoptat Legea cu privire la oamenii de creație și la uniunile de creație.

    25 Aprilie

    Marian Lupu a fost revocat din funcția de președinte al Parlamentului Republicii Moldova.

    30 Mai

    Fracțiunile parlamentare Partidul Liberal Democrat din Moldova, Partidul Democrat din Moldova și grupul Partidului Liberal Reformator au semnat Acordul de constituire a Coaliției pentru o Guvernare Pro – Europeană.

    Igor Corman a devenit președinte al Parlamentului Republicii Moldova, funcție deținută până în 25 ianuarie 2015.

    31 Mai

    Iurie Leancă a fost desemnat în funcția de prim-ministru al Republicii Moldova, pe care a deținut-o până în 18 februarie 2015.

    4 Septembrie

    În cadrul celei de-a XXII-a Ediţii a Salonului Internaţional de Carte – 2013, Institutului de Studii Enciclopedice al Academiei de Ştiinţe a Moldovei i-a fost acordat Marele Premiu „Coresi” pentru ediția enciclopedică „Mănăstiri și schituri în Republica Moldova”, lucrare științifică complexă despre toate mănăstirile și schiturile din Basarabia istorică, acordându-se o atenție deosebită celor din spațiul actual al Republicii Moldova. Au fost elaborate studii sintetizate despre fiecare dintre cele 111 mănăstiri și schituri identificate: istoricul (locul amplasării, data și descrierea întemeierii, evoluția istorică, comunitatea monahală etc.) obiectului de cult, prezentarea valorii acestora ca monument de arhitectură, artă bisericească și de cultură spirituală. Ediția enciclopedică este de un real folos în identificarea itinerarului turistic al monumentelor istorice și de artă religioasă a Republicii Moldova.

    30 Noiembrie

    În cadrul Summit-ului Parteneriatului Estic de la Vilnius a fost parafat Acordul de Asociere între Republica Moldova cu Uniunea Europeană.

    Decembrie

    La Baku, Azerbaidjan, în cadrul Comitetului Interguvernamental de Protejare a Patrimoniului Cultural Imaterial, a fost înscris, în lista Patrimoniului Cultural Imaterial UNESCO, obiceiul colindatului de ceată bărbătească în România şi Republica Moldova.

    5 Decembrie

    Curtea Constituțională a Republicii Moldova a constatat că limba română este limba de stat a Republicii Moldova.

    Piața Marii Adunări Naționale, Chișinău, 3 noiembrie 2013. Mitingul pentru susținerea cursului European al Republicii Moldova.

    Foto: Andrei Mardari și Mihai Vengher. Agenția Moldpres